Taak 12 en 13

Photo by form PxHere

Informatie

Op zijn rooftochten in de musea ontdekt de verliefde dief dat op veel schilderijen een klein engeltje staat. Hij weet niet wie dit engeltje is. Op een bordje in het museum leest hij het volgende:

Dit is Cupido. Cupido komt veel voor in oude Griekse verhalen, die mythen heten. Dit kleine jongetje is de god van de liefde. Hij is te herkennen aan vleugels op zijn rug. Soms heeft hij een pijlenkoker of pijl en boog bij zich.

Taak 12

De liefdesdief is fan van Cupido, de god van de liefde. Hij wil alle schilderijen met Cupido stelen. Kijk heel goed naar de vier schilderijen hiernaast. Op één van de schilderijen staat Cupido niet afgebeeld.

Welk schilderij zal de dief dus niet stelen? Schrijf de letter op.

A) Pieter- Paul Rubens

Venus en Adonis (1630)

Afbeelding van WikiMedia

B) Giovanni Battista Tiepolo

Apollo achtervolgt Daphne (1755)

Afbeelding van WikiMedia

C) naar Leonardo da Vinci

Leda en de zwaan (Ca. 1508-1510)

Afbeelding van WikiMedia

D) Rafaël

De triomf van Galatea (1511- 1512)

Afbeelding van WikiMedia

Taak 13

Toen hij het museum binnensloop had de dief zijn vieze schoenen uitgedaan. Anders zou de politie wel eens sporen kunnen vinden! Maar de museumvloer was wel heel erg glad. Bam! Daar viel de dief op zijn donder! Toen hij weer opstond zag hij tot zijn grote schrik, dat alle bordjes van de muren waren afgevallen! Kan jij hem helpen de bordjes weer bij de juiste schilderijen te hangen?

Het zijn bordjes waarop Griekse verhalen (mythen) staan. De verhalen worden vaak op schilderijen afgebeeld. Liefde speelt een grote rol in deze mythen. Hieronder zie je de schilderijen en de gevallen bordjes.

Bordje 1

Echo en Narcissus

Er was eens een meisje dat Echo heette. Echo was heel erg verliefd op de jongen Narcissus. Maar Narcissus vond alleen zichzelf leuk! Hij vond zichzelf zó mooi, dat hij niet op meisjes verliefd kon worden. Narcissus kon alleen heel erg verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld. Dit maakte Echo heel erg verdrietig. Daarom werd Echo zó mager dat alleen haar stem nog overbleef: een echo die mensen horen als ze in een put roepen.

Bordje 2

Pygmalion

Er was eens een beeldhouwer die Pygmalion heette. Hij maakte een beeld van een hele mooie vrouw. Dit beeld maakte hij zo perfect, dat hij er verliefd op werd. Maar natuurlijk bleef dat beeld van steen. Hierdoor werd hij zeer verdrietig, want hij kon nooit met een beeld gaan trouwen. Gelukkig zag Venus, de godin van de liefde, zijn verdriet. Ze toverde het beeld om in een echte vrouw!

Zo kon Pygmalion toch nog trouwen met de vrouw van wie hij hield!

Bordje 3

Apollo en Daphne

Er was eens een jonge god die Apollo heette. Apollo zag het meisje Daphne en werd meteen stapelverliefd op haar. Apollo wilde heel graag dat Daphne verliefd op hem werd. Hij ging haar achtervolgen. Daphne vond dit niet leuk en vluchtte voor Apollo weg. Ze vroeg aan haar vader of hij haar in een boom wilde veranderen. Zo kon Apollo haar niet meer achtervolgen. Daphne veranderde toen voor Apollo’s ogen in een boom.

Schilderij A

Antonia Pollaiuolo

1470- 1480

Schilderij B

Jean Gerome

ca.1892

Schilderij C

John Waterhouse

1903

  • Bordje 1 hoort bij schilderij ? ? ?
  • Bordje 2 hoort bij schilderij ? ? ?
  • Bordje 3 hoort bij schilderij ? ? ?